OM TRAVSKOLAN

Vi håller till på Gävletravets södra stallbacke. Här är ett lugnt läge med närhet till travets alla träningsmöjligheter. Gävles Travskola har funnits sedan 1994.

Vårt huvuduppdrag är att trygga travsportens tillväxt & skapa en meningsfull sysselsättning hos både vuxna & barn . Vårt arbete på travskolan bygger på att förmedla, ge insikt och utveckla kunskap & kännedomen om hästar & trav.


På Travskolan Gävletravet finns två heltidsanställda samt timanställd personal som arbetar extra på kvällar & helger på kurser & i stallet. Vi har totalt 11 hästar. 3 varmblod, 1 kallblod, 3 gotlandsruss, 4 shetlandsponnyer. Deras huvuduppgift är att arbeta på kurser för barn & vuxna. De ställer även upp på övriga aktiviteter som körning med vagn för funktionsnedsatta, tandemkörning (dubbelsulky), barnkalas, ridaktiveteter, företagsevent (ponnyrace etc.). Både de stora & små hästarna tävlar i trav.


Vår huvuduppgift – kurser för barn & vuxna!
Just nu har vi cirka 100 kursdeltagare i veckan. – Vi arbetar främst med nyrekrytering, alltså rekrytering av personer med lite eller ingen erfarenhet av häst eller trav som vill prova travsport. De flesta kurserna är så kallade terminskurser med ett paket om t.ex. 18-22 lektioner fördelade på 18-22 veckor (2 tim/tillfälle). Där får deltagarna lära sig grunderna i hästhantering, selning och körning. Kurserna erbjuds i åldersgrupperna; 7-14 år och från 15 år till pensionsåldern (ingen maxålder). Här behövs alltså ingen häst- eller traverfarenhet! Vi har även knattekurser för barn mellan 4-6 år, mellan 5-10 tillfällen per termin (1-1,5 tim/tillfälle). – Vi har också licensutbildningarna för kör-, monté, b-tränare & ponny (behövs för tävling i trav), där kursdeltagarna behöver förkunskaper och utbildningarna är mer en ”uppkörningsperiod”. Dessa utbildningar sker i samarbete med Hästsportens Folkhögskola och Svensk Travsport förordnar utbildningsledare. – Vi har även fortsättningskurser för de som önskar fördjupa sig eller få mer kunskap genom oss. I våra fördjupningskurser arbetar vi ofta med externa leverantörer som ex. studiebesök hos aktiva inom travsporten eller andra leverantörer besöker oss för att förmedla kunskap. – Vi rekommenderar alla som går hos oss och för de som vill förkovra sig inom travsporten att utöver kurstid se på trav, läsa om trav & travhästar, besöka travbanor, ta kontakt med travtränare/travstall – alla dessa erfarenheter gör att varje individ enklare etablerar sig i sporten.


Vi sätter högt värde på samarbetspartners inom branschen då vi tillsammans har större möjlighet att få fler intresserade, fler aktiva, fler som förblir aktiva och tillsammans lyfta fram vår fantastiska travsport!
Har du erfarenhet från travsporten, vill förmedla dina erfarenheter/kunskaper och är pedagogisk lagd? Tveka inte att kontakta oss!

Vi välkomnar ALLA till vår travskola!


Intresserad av kurser/aktiviteter: travskola@gavle.travsport.se Intresserad av arbete/samarbete: frida.edin@gavle.travsport.se

Adress: Gävletravet, Gavlehovsvägen 14, 806 33 Gävle